Ιστορία του χωριού


 Η ιστορία του χωριού σύμφωνα με παλαιότερους κατοίκους του χωριού καθώς και από διάφορα βιβλία


Χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Γράμμου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Καστοριάς με πανέμορφο μαγευτικό τοπίο τριγυρισμένο με πανύψηλα πεύκα απέραντο πράσινο που ξεκουράζει τον επισκέπτη και τον ευχαριστεί.
Οι κρυστάλλινες πηγές που αναβρύζουν από το έδαφος το γνωστό σε όλους Κεφαλόβρυσο με παγωμένα νερά μαγευτικό τοπίο, μαγευτική φύση με την γνωστή πανίδα και χλωρίδα.
Κοντά στο χωριό κυλά τα γάργαρα νερά του ο ποταμός  Σαραντάπορος πηγάζωντας από την οροσειρά του Γράμμου διασχίζει τα χωριά της περιοχής Κόνιτσας, Ηπείρου και ανταμώνει τον ποταμό Αωό και Βοιδομάτη και χύνεται στην Αλβανία .
Το χωριό είναι χτισμένο γύρω στο 1870 μ. χ. σύμφωνα με πληροφορίες των γερόντων του χωριού. Καθαρότατο Ελληνικό χωριό μιλώντας μόνο την ελληνική γλώσσα και προπάντων χριστιανοί ορθόδοξοι  καταγόμενοι από την ήπειρο σύμφωνα με πληροφορίες και έτσι χτίστηκε το πανέμορφο χωριό του γράμμου το Πευκόφυτο. Στον καιρό της τουρκοκρατίας έπαθε μεγάλη κατολίσθηση και καταστράφηκε και έτσι πήρε το όνομα ''βυθήσαντσκο''
 Oι κάτοικοι αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν σε άλλα μέρη. Δεν μπόρεσαν να αντέξουν στον ξένο τόπο και γύρω στις δέκα οικογένειες γύρισαν πίσω στον γενέθλιο τόπο τους και ξανάχτισαν τον οικισμό τους λίγο πιο κάτω από το παλιό χωριό. Όπως λέγετε την εποχή εκείνη την όλη περιοχή την κατείχαν σαν τσιφλίκι τους οι μπέηδες από την Κολωνία. Οι κάτοικοι αγόρασαν την περιοχή και έχτισαν το χωριό τους. Όπως μας διηγούνταν οι παλιοί, το χωριό έφθασε να αριθμεί γύρω στα πεντακόσια σπίτια. Ήταν ένα μεγάλο χωριό την εποχή εκείνη. Κάθε εβδομάδα γινόταν παζάρι όπου συγκεντρωνόταν πολλοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά και γινόταν αγοραπωλησίες. Υπήρχαν σύμφωνα με ομολογίες γερόντων και δυο εργοστάσια. Το ένα κατασκεύαζε πήλινα δοχεία και το άλλο πυρίτιδα. Αργότερα το χωριό έπαθε νέα κατολίσθηση και καταστράφηκε, αλλά και πάλι το ξαναέχτισαν και το  ονόμασαν Πευκόφυτο. Οι περισσότεροι χωριανοί μας εγκαταστάθηκαν στο Μανιάκοι Καστοριάς καθώς και σε άλλα μέρη όπου διαμμένουν εώς και σήμερα.

Η ομάδα ποδοσφαίρου και στην πορεία η ομάδα στίβου

Ένα χωριό με έντονο το ενδιαφέρον και το πάθος για τον αθλητισμό καθώς οι Πευκοφύτες πρωταγωνίστησαν στο χώρο του ποδοσφαίρου τα παλαιότερα χρόνια με την ομάδα του Α.Ο Πευκοφύτου ( γνωστός και ως Π.Ο.Π)  που πρωταγωνιστούσε για πολλά χρόνια στα γήπεδα του νομού Καστοριάς. Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων αυτήν η ομάδα διαλύθηκε και έμειναν μόνο οι αναμνήσεις τις οποίες συζητάνε μέχρι και σήμερα οι τότε ποδοσφαιριστές της.
Στην συνέχεια το Πευκόφυτο πρωταγωνίστησε στο χώρο του στίβου με την ομάδα Α.Σ Πευκοφύτου η οποία υπάρχει εώς και σήμερα με πολλές διακρίσεις στο χώρο του στίβου.

3 σχόλια:

  1. Αυτο ειναι το χωριο μας και σε οποιον αρεσει!Μιλαμε για ΤΟ χωριο!Ειμαστε ΠΕΥΚΟΦΥΤΕΣ ,το χερομαστε...και πολυ μαλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυο σχολια:
    1)Οι μπεηδες απο την Κολωνια τι ειναι;
    2) Το χερομαστε γραφεται με αι

    ΑπάντησηΔιαγραφή